-
Sütemények
Ide azokat a süteményeket szeretném folyamatosan feltenni amiket már kipróbáltam és megsütöttem.
Kozáksapka:
8 tojásból piskótát sütünk és pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk majd félbe vágjuk.
Krém:1 csomag puncspudingot megfőzünk
25 dkg rámát,
20 dkg cukorral kikeverünk .
Ha kihült a puding, majd a kettőt összekeverjük
1 csom.vaníliás cukrot teszünk bele.
Megkenjük a piskóta belsejét összeragasztjuk
és körbe is megkenjük.
Belehempergetjük kókuszreszelékbe az oldaláta tetejére csokimázt teszünk.
***
Kókuszkocka:
25 dkg liszt, 20 dkg porcukor,
1 egész tojás, 2 evőkanál méz,
3 dkg vaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 dl tej, ezt jól összekeverjük
és sütjük zsírpapírral bélelt kis méretű tepsiben.
Máz:
20 dkg vaj, 25 dkg porcukor,
2-3 dkg kakaó por,
5 kanál tej, ezt kell sűrűre főzni,
majd ebbe forgatjuk a kockára
vágott és kihült tésztát.
Végül a kókusz reszelékbe forgatjuk.
***
Hókifli:
Hozzávalók:
-25 dkg. zsír,
-50 dkg liszt
-1 csapott kávéskanál, só,
-1 csapott kávéskanál porcukor, 2 dl tejföl
- ebben kell elkeverni 3 dkg élesztőt.
Összegyúrjuk és egy éjszakára
hűtőszekrénybe tesszük.
Sütő lekvárral, mákkal, dióval töltjük.
***
Mézes lapos:
30 dkg liszt, 15 dkg cukor,
1 egész tojás, 3 dkg zsír,
3 evőkanál tej, kevés méz, kb. 1 pupos evőkanál,
1 kávéskanál szódabikarbóna.
Ezeket összegyúrjuk és 4 gombócra osztjuk.
Lisztezett tepsi hátán sütjük ki a lapokat.
Krém:
3 dl tej, 3 evőkanál gríz,
ezt megfőzzük és hűlni hagyjuk.
Utána 10 dkg porcukorral kikeverjük
és a már ki hűlt grízhez adjuk.
Együtt még összekeverjük a kettőt.
Az alsó lapra grízes krémet rakunk,
majd rátesszük a lapot a következőt lekvárral kenjük
és utána ismét lapot teszünk.
Az utolsót grízzel kenjük,
majd befedjük a tetejét az utolsó lappal.
Kis idő múlva megpuhul.
***
Gesztenye tekercs:
Hozzávalók:
7 tojás sárgáját, 12 dkg cukorral habosra keverünk,
hozzáadunk 4 dkg kakaót, 1 kanál lisztet.
1/2 kávéskanál szódabikarbónát és végül a 7 tojás fehérjét, mit
kemény habnak vertünk fel.
zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük,
ha kisült konyharuhára borítjuk és feltekerjük.
Hűlni hagyjuk.
Krém:
2 egész tojás, 2 kanál liszt, 2 dl tej, -ezt sűrűre főzzük.
Majd 1 ráma, 14 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor - ezt habosra
keverjük. /fél ráma is elég/
Ha ki hűlt a két krémet összekeverjük.
Két részre osztom az egyikbe kakaót teszünk.
A tésztát kiborítom, alulra a fehér majd arra rákenjük a kakaós
krémet.
2 db banánt teszünk bele és feltekerjük.
***
Gumitorta:
A jénai edényt kivajazom és hütőbe teszem.
4 dl. vízzel fölfőzök 2 zacskó étkezési zselatint,
kb. 48 evőkanál víz legyen.
1-csík:
4 egész tojás, 4 kanál porcukor,
1 vaníliás cukor, fölverni habnak,
majd az előfőzött zselatinból
15-16 evőkanállal apránként adni hozzá.
Bele öntöm az edénybe és mély hütőbe rakom.
2.-csík:
4 egész tojás 4 kanál porcukor,
1 vaníliás cukor,
2-3 evőkanál szitált kakaó por, fölverem habnak.
Apránként hozzáadom a 15-16 evőkanál zselatint,
ráöntöm az első csíkra, ami meg dermedt már,
és vissza teszem a mélyhütőbe,
míg elkészül a 3 rész.
3.-csík:
2 doboz, nem hideg tejföl,
5 kanál porcukor,
összekeverem, majd 15-16 evőkanál zselatint.
Ráöntöm a 2. csík tetejére és kis időre a mélyhütőbe teszem.
Majd a tetejét banán karikákkal, kivi karikákkal díszítem.
Szokásos módon megfőzöm a torta zselét és a tetejére öntöm.
***
Mákos - diós beigli: /Bazsi féle/
1 kg liszt, 25 dkg margarinnal elmorzsoljuk,
1 dl tejben kevés cukorral,
4 dkg élesztőt felfuttatunk,
majd a liszthez és a margarinhoz tesszük.
2 tojás sárgájával, 1 citrom reszelt héjjával
10 dkg cukorral és annyi tejjel,
vagy tejföllel amennyit a tészta felvesz.
3-4 cipót csinálunk belőle.
1 cipóhoz 20 dkg tölteléket teszünk
amibe citrom reszelt héjját,
vaníliás cukrot és mazsolát is tehetünk.
Sütés előtt 1 órát pihentetjük,
2x kenjük 2 tojássárgával kevés tejjel.
Villával meg szurkáljuk.
***
Citrom torta:
A receptet találtam a kipróbált és bevált receptek oldalon.
Mindjárt ki is próbáltam és megsütöttem, annyi változással,
hogy duplán sütöttem meg a piskóta lapot
és mindkettőt ketté vágtam.
Így lett kész a tortám.
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csoki
- 4 dl tejszín
- 1/2 citrom leve + reszelt héja
Díszítés:
- 3 dl tejszín, gyümölcs kompót
Elkészítés:
A kakaós piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törjük, hozzáadjuk a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertjük, míg egy laza, könnyű krémet kapunk ( ez eltarthat 10-15 percig). Ekkor beleszitáljuk a lisztet, kakaót és könnyű mozdulatokkal összekavarjuk. 31 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk kissé lehűlni majd összekeverjük a mascarponeval, fél citrom levével és reszelt héjával.
A tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a mascarpones krémhez.
A kihűlt piskótát két lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel.
A felvert tejszínhabbal bevonjuk és gyümölcs darabkákkal díszítjük.***
Sili szelet:
Ha gáztepsiben sütjük akkor dupla adagot fogjunk.
6 tojás fehérje, 15 dkg cukorral jó keményre kikeverjük,
majd belekeverünk 15 dkg diót,
1 evőkanál lisztet,
1 csomag sütőport, ezt megsütjük.
Krém:
6 tojás sárgája, 15 dkg cukor,
2 cs. vaníliás pudinggal, 7 dl tejjel sűrűre főzzük.
1 csomag margarint minden nélkül habosra keverünk.
Ha kész akkor hozzáadjuk a kihült krémet.
Majd a krémet megfelezzük
és az egyikbe belekeverjük a 10 dkg olvasztott tortabevonót
- /nem vajat hanem 2 evőkanál étolajat teszünk bele/
A süti tetejére is tehetünk ebből a csokiból.
A diós lapra rákenjük a sárga krémet,
erre ráteszünk 1 csomag háztartási kekszet,
majd rátesszük a barna krémet.
A tetejére csokit is reszelhetünk, vagy tortadarát és lehet az
olvasztott tortabevonót is rátenni.
***
Duna hullám
Hozzávalók:
6 tojás, 25 dkg cukorral kikeverni,
majd 25 dkg rámával tovább keverni.
35 dkg lisztet, 1 sütőport.
A tészta felét a sütőlapra a másik felét
1 evőkanál kakaóval elkeverni,
majd a sárga tésztára egyenletesen rákenni.
Meggyel megszórjuk a sárga és a kakaós tésztát is.
30 percig sütjük közepes tűzön,
ha ki hűlt kettévágjuk és megkenjük a krémmel.
A maradékot a tetejére tesszük.
Végül csokimázzal vonjuk be.
Krém:
10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 3 dl tejből vaníliapudingot főzünk.
Ha ki hűlt a kikevert 25 dkg margarinnal összekeverjük.
Ezt kenjük a tészta tetejére.
***
Lángos
Hozzávalók:
5 dkg élesztő,
2 kefir, 0,5 kg liszt, 2 egész tojás, só.
Este összekeverjük és reggelig hűtőszekrénybe tesszük.
Ha sütjük nem kell egyszerre mert akár estére is juthat belőle.
***
Pite tészta:
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 15 dkg zsír, vagy margarin,
10 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 tojás sárgája, és 1 tejföl.
Meggyel, almával szoktam tölteni.
***