• Sütemények

     

    Ide azokat a süteményeket szeretném folyamatosan feltenni amiket már kipróbáltam és megsütöttem.

    Sütemények

    Kozáksapka:

    8 tojásból piskótát sütünk és pogácsaszaggatóval

    kiszúrjuk majd félbe vágjuk.


     Krém:

    1 csomag puncspudingot megfőzünk

    25 dkg rámát,

    20 dkg cukorral kikeverünk .

    Ha kihült a puding, majd a kettőt összekeverjük


     1 csom.vaníliás cukrot teszünk bele.
     

     Megkenjük a piskóta belsejét összeragasztjuk

    és körbe is megkenjük.


     Belehempergetjük kókuszreszelékbe az oldalát

    a tetejére csokimázt teszünk.

    ***

     

    Sütemények

     

    Kókuszkocka:

    25 dkg liszt, 20 dkg porcukor,

    1 egész tojás, 2 evőkanál méz,

    3 dkg vaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna,

    1 dl tej, ezt jól összekeverjük

    és sütjük zsírpapírral bélelt kis méretű tepsiben.

    Máz:

    20 dkg vaj, 25 dkg porcukor,

    2-3 dkg kakaó por,

    5 kanál tej, ezt kell sűrűre főzni,

    majd ebbe forgatjuk a kockára

    vágott és kihült tésztát.

    Végül a kókusz reszelékbe forgatjuk.

    ***

     

    Sütemények

    Hókifli:

     

    Hozzávalók:

     -25 dkg. zsír,

    -50 dkg liszt

       -1 csapott kávéskanál, só,

                         -1 csapott kávéskanál porcukor, 2 dl tejföl

                                                    - ebben kell elkeverni 3 dkg élesztőt.

      Összegyúrjuk és egy éjszakára

    hűtőszekrénybe tesszük.

            Sütő lekvárral, mákkal, dióval töltjük.

     ***

    Sütemények

     

    Mézes lapos:

    30 dkg liszt, 15 dkg cukor,

    1 egész tojás, 3 dkg zsír,

    3 evőkanál tej, kevés méz, kb. 1 pupos evőkanál,

    1 kávéskanál szódabikarbóna.

    Ezeket összegyúrjuk és 4 gombócra osztjuk. 

    Lisztezett tepsi hátán sütjük ki a lapokat.

    Krém:

    3 dl tej, 3 evőkanál gríz,

    ezt megfőzzük és hűlni hagyjuk.

    Utána 10 dkg porcukorral kikeverjük

    és a már ki hűlt grízhez adjuk.

    Együtt még összekeverjük a kettőt.

    Az alsó lapra grízes krémet rakunk,

    majd rátesszük a lapot a következőt lekvárral kenjük

    és utána ismét lapot teszünk.

    Az utolsót grízzel kenjük,

    majd befedjük a tetejét az utolsó lappal.

    Kis idő múlva megpuhul.

     ***

    Sütemények

    Gesztenye tekercs:

    Hozzávalók:

     

    7 tojás sárgáját, 12 dkg cukorral habosra keverünk,

    hozzáadunk 4 dkg kakaót, 1 kanál lisztet.

    1/2 kávéskanál szódabikarbónát és végül a 7 tojás fehérjét, mit

    kemény habnak vertünk fel.

    zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük,

    ha kisült konyharuhára borítjuk és feltekerjük.

    Hűlni hagyjuk.

    Krém:

     2 egész tojás, 2 kanál liszt, 2 dl tej, -ezt sűrűre főzzük.

    Majd 1 ráma, 14 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor - ezt habosra

    keverjük. /fél ráma is elég/

    Ha ki hűlt a két krémet összekeverjük.

    Két részre osztom az egyikbe kakaót teszünk.

    A tésztát kiborítom, alulra a fehér majd arra rákenjük a kakaós

    krémet.

    2 db banánt teszünk bele és feltekerjük.

    ***

     

    Sütemények

    Gumitorta:

     

    A jénai edényt kivajazom és hütőbe teszem.

    4 dl. vízzel fölfőzök 2 zacskó étkezési zselatint,

    kb. 48 evőkanál víz legyen.

    1-csík:

    4 egész tojás, 4 kanál porcukor,

    1 vaníliás cukor, fölverni habnak,

    majd az előfőzött zselatinból

    15-16 evőkanállal apránként adni hozzá.

    Bele öntöm az edénybe és mély hütőbe rakom.

    2.-csík:

    4 egész tojás 4 kanál porcukor,

    1 vaníliás cukor,

    2-3 evőkanál szitált kakaó por, fölverem habnak.

    Apránként hozzáadom a 15-16 evőkanál zselatint,

    ráöntöm az első csíkra, ami meg dermedt már,

    és vissza teszem a mélyhütőbe,

    míg elkészül a 3 rész.

    3.-csík:

    2 doboz, nem hideg tejföl,

    5 kanál porcukor,

    összekeverem, majd 15-16 evőkanál zselatint.

    Ráöntöm a 2. csík tetejére és kis időre a mélyhütőbe teszem.

    Majd a tetejét banán karikákkal, kivi karikákkal díszítem.

    Szokásos módon megfőzöm a torta zselét és a tetejére öntöm.

    ***

     

     

    Sütemények

     

    Mákos - diós beigli: /Bazsi féle/

     

     

    1 kg liszt, 25 dkg margarinnal elmorzsoljuk,

    1 dl tejben kevés cukorral,

    4 dkg élesztőt felfuttatunk,

    majd a liszthez és a margarinhoz tesszük.

    2 tojás sárgájával, 1 citrom reszelt héjjával

    10 dkg cukorral és annyi tejjel,

    vagy tejföllel amennyit a tészta felvesz.

    3-4 cipót csinálunk belőle.

    1 cipóhoz 20 dkg tölteléket teszünk

    amibe citrom reszelt héjját,

    vaníliás cukrot és mazsolát is tehetünk.

    Sütés előtt 1 órát pihentetjük,

    2x kenjük 2 tojássárgával kevés tejjel.

    Villával meg szurkáljuk.

    ***

    Sütemények

    Citrom torta:

     

    A receptet találtam a kipróbált és bevált receptek oldalon.

    Mindjárt ki is próbáltam és megsütöttem, annyi változással,

    hogy duplán sütöttem meg a piskóta lapot

    és mindkettőt ketté vágtam.

    Így lett kész a tortám.

    Sütemények

     


    Hozzávalók a kakaós piskótához:

    - 6 tojás
    - 18 dkg cukor
    - 13 dkg liszt
    - 5 dkg kakaó
    - csipet só

    Hozzávalók a krémhez:

    - 25 dkg mascarpone
    - 10 dkg fehér csoki
    - 4 dl tejszín
    - 1/2 citrom leve + reszelt héja

    Díszítés:

    - 3 dl tejszín, gyümölcs kompót

    Elkészítés:


    A kakaós piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törjük, hozzáadjuk a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertjük, míg egy laza, könnyű  krémet kapunk ( ez eltarthat 10-15 percig). Ekkor beleszitáljuk a lisztet, kakaót és könnyű mozdulatokkal összekavarjuk. 31 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.

    A krémhez a fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk kissé lehűlni majd összekeverjük a mascarponeval, fél citrom levével és reszelt héjával.

    A tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a mascarpones krémhez.

    A kihűlt piskótát két lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel.

    A felvert tejszínhabbal  bevonjuk és gyümölcs darabkákkal díszítjük.

    ***

    Sili szelet:

    Ha gáztepsiben sütjük akkor dupla adagot fogjunk. 

     6 tojás fehérje, 15 dkg cukorral jó keményre kikeverjük,

     

    majd belekeverünk 15 dkg diót,

    1 evőkanál lisztet,

    1 csomag sütőport, ezt megsütjük.

    Krém:

    6 tojás sárgája, 15 dkg cukor,

    2 cs. vaníliás pudinggal, 7 dl tejjel sűrűre főzzük.

    1 csomag margarint minden nélkül habosra keverünk.

    Ha kész akkor hozzáadjuk a kihült krémet.

    Majd a krémet megfelezzük

    és az egyikbe belekeverjük a 10 dkg olvasztott tortabevonót

    - /nem vajat hanem 2 evőkanál étolajat teszünk bele/

    A süti tetejére is tehetünk ebből a csokiból.

    A diós lapra rákenjük a sárga krémet,

    erre ráteszünk 1 csomag háztartási kekszet,

    majd rátesszük a barna krémet.

    A tetejére csokit is reszelhetünk, vagy tortadarát és lehet az

    olvasztott tortabevonót is rátenni.

     

    ***

    Duna hullám

    Hozzávalók:

    6 tojás, 25 dkg cukorral kikeverni,

    majd 25 dkg rámával tovább keverni.

    35 dkg lisztet, 1 sütőport.

    A tészta felét a sütőlapra a másik felét

    1 evőkanál kakaóval elkeverni,

    majd a sárga tésztára egyenletesen rákenni.

    Meggyel megszórjuk a sárga és a kakaós tésztát is.

    30 percig sütjük közepes tűzön,

    ha ki hűlt kettévágjuk és megkenjük a krémmel.

    A maradékot a tetejére tesszük.

    Végül csokimázzal vonjuk be.

    Krém:

     10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 3 dl tejből vaníliapudingot főzünk.

    Ha ki hűlt a kikevert 25 dkg margarinnal összekeverjük.

    Ezt kenjük a tészta tetejére.

    ***

    Lángos

    Hozzávalók:

     5 dkg élesztő,

       2 kefir, 0,5 kg liszt, 2 egész tojás, só.

    Este összekeverjük és reggelig hűtőszekrénybe tesszük.

    Ha sütjük nem kell egyszerre mert akár estére is juthat belőle.

     

    ***

     

    Pite tészta:

    Hozzávalók:

    40 dkg liszt, 15 dkg zsír, vagy margarin,

    10 dkg cukor, 1 sütőpor,  1 tojás sárgája, és 1 tejföl.

    Meggyel, almával szoktam tölteni.

    ***